18 Mayıs 2015 Pazartesi

BİR HANIMEFENDİ'NİN ÖLÜMÜ Perîde Celâl

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: 2003
Sayfa Sayısı: 165

Banyosunda intihar eden zengin ve yaşlı bir kadının ölümünün ardından evde taziyeleri kabul eden erkek kardeşi, çocukları, gelinleri ve hizmetçilerinin, daha cenaze kaldırılmadan maddi çıkarlar peşine düşmelerinin öyküsü, Bir Hanımefendi'nin Ölümü.

Kitapta Bir Hanımefendi'nin Ölümü hikayesinden başka bir öykü daha var. İkinci hikaye Ada, kızları hakkında konuşmak için, eski kocasının adadaki evine giden bir kadın ve orada geçirdiği bir günü anlatıyor. Geçmişi hatırlaması, çelişkileri v.s. Ada, ilk hikayeye göre biraz daha iyiydi diyebilirim.

Mektup ve bu kitaptan sonra başka Peride Celâl hikayesi okuma hevesim kalmadı. Yine de çok güzel bir roman olan Deli Aşk gibi, Üç Yirmidört Saat romanıyla başlayan edebi kalitesi yüksek dönemine dair diğer romanlarını okuyabilirim belki.

4 yorum :

  1. Aynı kapağın başka bir kitapta kullanılmasını napıcaz :D

    http://caygecenhani.blogspot.com.tr/2014/12/biz-kimden-kacyorduk-anne.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor maalesef böyle şeyler, bakınız: Deli Aşk, Peride Celal - Kardeşimin Hikayesi, Zülfü Livaneli. Nedense genelde de Peride Celal'e denk geliyor. :)

      Sil
  2. Kitabın ismi ilgi uyandırıyor ama beklentiyi pek karşılamıyor sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle :) Hikayelerine bir türlü ısınamadım bu kadının. Gerçi Deli Aşk'ı da ikinci yarısında sevmiştim. Biraz yazdıktan sonra mı açılıyor nedir?

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.