2 Ağustos 2010 Pazartesi

THE WAR OF ROSES / GÜLLERİN SAVAŞI [1989]


Yağmurlu bir günde, bir müzayede çadırında tanışıp evlenen Bay ve Bayan Rose'un dışarıdan ideal görünen bir evlilikleri vardır. Oliver başarılı bir avukat, Barbara ise evine ve çocuklarına düşkün bir kadındır. 18 yıldır devam eden ilişkilerinde, gerçekte birbirlerinden nefret etme noktasına gelmişlerdir ve boşanmaya karar verirler. Ama ortada ciddi bir sorun vardır, içinde yaşadıkları büyük ve güzel evi hangisinin alacağı..

Film, çiftin iktidar savaşıyla sürüp gidiyor ve zaman zaman işler çığrından çıkıyor. Aynı evin içinde birbirinin gözünü oymaya çalışan karı-kocanın türlü planlarından ibaret hikayeyi biraz absürt buldum açıkçası. Oliver rolünde Michael Douglas ve Barbara rolünde Katherine Turner'ın gençliklerini izlemek ilginç olsa da, bana göre alt tarafı bir didişme filmi. Harbin şiddeti onu ilginç kılmıyor.

Filmin yönetmeni Danny De Vito, Oliver'in danışmanı olarak filmde hikayeyi bize anlatıyor aynı zamanda. Warren Adler'ın aynı isimli romanından uyarlanmış Güllerin Savaşı, ismini 15. yüzyıl İngilteresi'nde Lancester ve York hanedanları arasında vuku bulmuş bir iç savaştan alıyor. İki taraf da kendilerini sembolize edecek birer gül seçmiş, Lancaster hanedanı kırmızı gülü, York'lar ise beyaz gülü yakalarındaki armada taşımayı uygun görmüşler.  Barış amaçlı bir evlilikle noktalanan bu savaşın kırmızı-beyaz iki gülden oluşan bir de amblemi olduğu rivayet edilmekte.

İsmi hoş ve anlamlı fakat Güllerin Savaşı, gerçek hayatta sık sık görebileceğimiz türden bir benlik kavgasının zamanın gerisinde kalmış filmi denilebilir. Bilhassa Michael Douglas yahut diğer başrollerden birine hayran değilseniz, izlerken hayli sıkıcı bulabilirsiniz, benim gibi.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.