17 Mayıs 2010 Pazartesi

KANALİZASYON [2009]



KANAL-İ-ZASYON [2009]


Uzun zaman olmuştu bir Türk filmi izlemeyeli. Bunun üzerine Kanalizasyon iyi bir seçim miydi? Maalesef. 

Zihni ile dili arasındaki yolu çabucak kateden cümleleri, Okan Bayülgen'i sohbet ve gösteri programlarında eşsiz kılsa da, yüzü o kadar tanıdık, mimikleri öylesine aşina ki onu bir karakterin içine tam olarak oturmuş görmek zor seyirci için. Yahut İmdat ile tam olarak bütünleşememişti, bilemiyorum. Aklıma "Size Baba Diyebilir miyim" dizisindeki rolü geliyor, o zaman da çok eleştirilmişti ama izlerken inanıyordunuz. Çocukları ile birlikte olabilmek için dadı kılığına giren baba karakteri, Kanalizasyon'dakine nazaran makyaj ve kostüm açısından çok daha zengindi elbette ama sadece baba olarak göründüğünde de illüzyon bozulmuyordu. 

Senaryo ve yönetmen farklı isimler olsa da insan ister istemez, Okan Bayülgen'in Medya Arkası tadında bir eleştiri filmi bekliyor. Televizyon'da rating uğruna yapılanların, filmdeki karşılığı olması gerektiği gibi uç noktada ve absürt ama yerine oturmayan şeyler de var. Mesela oyunculuklar.. Hakan Yılmaz, kurnaz genel yayın yönetmeni rolünde iyi ama film boyunca o dahil tüm oyuncularda bir tutukluk varmış gibi geldi bana. Sanki çok daha rahat olabilirlermiş de yapamıyorlarmış gibi. Özellikle bar sahnesinde bu o kadar belirgindi ki. "Eğlenen iki insan görüntüsü verelim" düşüncesi. Tedirginlikler ve çekingenliklerle bu nasıl bir oyunculuk anlayışıdır anlamak zor.

Yama yerleri çok açıkta bir senaryosu olan, iyi-kötü karakter algıları bozuk bir filmdi. Yazık olmuş.  

  



    


2 yorum :

  1. Konu olarak güzel bir seçim keşke daha iyi çalışılsaymış gerçekten insanları salak yerine koyan televizyonları iyice bir yerden yere vurup sarsabilcekken senin de dediğin gibi yazık olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım iki sene önce yazdığım filmi bulmuşsun, hem şaşırdım hem de mutlu oldum :) Teşekkür ederim ilgin ve güzel yorumun için.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.